Çay ve Koroner Kalp Hastalıkları

Çay ve Koroner Kalp Hastalıkları

Çay ve Koroner Kalp Hastalıkları


Koroner kalp hastalığı veya koroner arter hastalığı (KAH), kalbi çevreleyen ve besleyen damarlarla ilgili hastalıkların ortak adıdır.

KDH ise KKH’lara inmenin eklenmesi ile oluşan hastalık grubuna verilen addır. Arterioskleroz, okside olmuş kolesterol başta olmak üzere lipitlerin damar duvarında toplanması nedeniyle damar duvarının daralması ve kalınlaşmasına bağlı olarak sertleşmesi sürecidir ve KKH’ları arasında en fazla rastlananıdır.


Okside olmuş lipoproteinler kalp damar sistemindeki plaklarda görülmektedir. Yeşil ve siyah çaylar KDH’larına karşı temel koruyucu etkilerini LDL oksidasyonunu engelleyerek yapmaktadırlar.

Epidemiyolojik verilerin ışığında yapılan çalışmalar yeşil ve siyah çayda bulunan flavonoidlerin KDH’lara karşı koruyucu olduğunu göstermiştir.


Örneğin Hertog ve ark. 805 yaşlının katıldığı “Zutphen Yaşlı Çalışmasında” kardiyovasküler hastalık ve flavonoid tüketimi ilişkisini belirlemek için çay, elma ve soğan tüketiminin de sorulduğu bir anket uygulamışlardır. Bu çalışmada günlük flavonoid tüketimi ortalama 29 mg’dan fazla olan bireylerde kardiyovasküler riskler % 68 daha düşük çıkmıştır.
Hollanda’da 4807 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada günde 3 fincandan fazla siyah çay tüketenlerde (350 ml) kalp krizi riskinin hiç çay tüketmeyenlerden % 68 az olduğu saptanmıştır.

Yine Hollanda’da 552 yaşlı birey üzerinde yapılan bir başka çalışmada da günde 550 ml siyah çay tüketenlerde inme riski 300 ml çay tüketenlere göre % 31 düşük bulunmuştur .


Sesso ve ark. 340 sağlıklı, 340 hasta bireyde yaptıkları Boston Bölgesi Sağlık Çalışmasında çay- kahve tüketimi ve kalp krizi arasındaki ilişkiyi incelemişlerdir. Çalışma sonunda günde ortalama 1 fincandan fazla çay içen bireylerde kardiyovasküler risklerin % 44 azaldığı gözlenirken kahve tüketimi ve kardiyovasküler hastalıklar arasında bir ilişki bulanamamıştır.

Son güncelleme : 23.01.2019 14:55:19Kategori : HastalıklarLisans: Creative CommonsKaynakça

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Bilinçlendirme Kitapçığı
Yayın No: 727 - ISBN : 978-975-590-243-2

Telif Hakkı İhlali veya Uygunsuz İçerik Bildir »

Yorumlar

Uyarı :

Küfür , hakaret ve lanet söylemleri içeren yorumların yazılması yasaktır.Olumsuz yönde yazılan yorum ve öneriler genel ahlak ve nezaket yazım kurallarına uygun olmalıdır.Lütfen kurallara uyunuz.

Kategoriler

  • Günlük Yaşam
  • Kalori ve Diyet
  • Tıbbi Terimler
  • Genel Sağlık Bilgileri
  • Hastalıklar
  • İlaçlar Hakkında Bilgiler
  • Vitaminler
  • İlaç Etken Maddeleri
  • Diğer
  • Laboratuvar,Tahlil Konuları
  • Tıp Terimleri Sözlüğü
  • Beden Kitle İndeksi Hesaplama
  • Kategorideki Diğer Konular

    Epilepsi(Sara) Hastalığı Nedir?

    Epilepsi(Sara) Nedir? Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi.Epilepsi : genellikle titreme, sarsılma ve...

    Lenfoma Nedir?

    Lenfoma Nedir? Kısaca Lenfoma Lenfoma : Lenf sisteminden meydana gelen kanser hastalıklarının ort...

    Gut(Nikris) Hastalığı Nedir?

    Gut Hastalığı : "Damla" yada "nikris" hastalığıda denilen eklemlerde ve ayak par...

    Romatizma Nedir? Nedenleri ve Tedavisi

    Romatizma  : Adını  İtalyanca “reumatismo”   kelimesinden almıştır.Daha çok kasl...

    Marasmus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

    Marasmus: Özellikle küçük çocuklarda görülen, protein ve kalo...

    Diyabet Nedir? Diyabet Tipleri Nelerdir?

    Diyabet (Şeker Hastalığı) Nedir , diyabetin tipleri ve nedenleri nelerdir , tip 1 ve tip 2 diyabet D...

    Horlama Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

    Horlama nedir, nasıl oluşur, horlama nasıl geçer? Horlama : Daha çok derin uykuda a...

    Hemoroid (Basur) Nedir?

    Hemoroid (basur) nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?Hemoroid : Makat bağırsağı toplard...