Katarin forte tablet

Katarin forte tablet

KATARIN tablet nedir , yan etkileri nelerdir ,katarin ilaç prospektüs bilgileri ,katarin ilaç endikasyonlar , katarin neye iyi gelir.


KAPSÜL


FORMÜLÜ


Her kapsül; 250 mg Parasetamol, 100 mg Oksolamin sitrat, 2 mg Klorfeniramin maleat içerir. Kapsül boyası olarak; titanyum dioksit ve indigotin kullanılmıştır.


FARMAKODİNAMİK ÖZELLİKLER


Katarin soğuk algınlığı, nezle, grip gibi üst solunum yolları non-spesifik enfeksiyonlarının semptomatik tedavisi için hazırlanmış, analjezik, antitussif ve antisekretuvar etkileri olan antigribal bir müstahzardır.

 

Parasetamol, analjezik-antipiretik bir maddedir. Prostaglandin sentezini inhibe ederek periferik ağrı reseptörlerinin duyarlılığını azaltır.

 

Oksolamin sitrat, sentetik antitüssif bir maddedir. Etkisi periferik olup solunum yollarındaki afferent sinir uçlarının duyarlılığını azaltarak öksürük merkezine impuls transmisyonunu azaltır.

 

Klorfeniramin maleat, antihistaminik ve antimuskarinik etkileri olan bir maddedir. Antimuskarinik etkisiyle burun akıntısını ve dolgunluğunu azaltır, solunum yollarını açar, öksürük refleksini başlatan önemli bir etkeni ortadan kaldırır. Klorfeniramin histaminin H1- reseptörlerine bağlanmasını kompetitif olarak inhibe ettiğinden alerjik üst solunum yolları hastalıklarında semptomatik iyileşme sağlar.


FARMAKOKİNETİK ÖZELLİKLER


Parasetamol’ün analjezik etkisi 30 dakikada görülür. 1-2 saatte maksimuma varır ve 3-4 saat sürer. Parasetamol’ün % 90-95’i karaciğerde konjuge metabolitlere dönüşerek idrarla atılır. Klorfeniramin ağız yoluyla iyi absorbe olur, etkisi 15-60 dakikada başlar, 3-6 saatte maksimuma erişir, 24 saat içinde metabolitler şeklinde böbrek yoluyla atılır.


ENDİKASYONLAR


Üst solunum yolları enfeksiyonlarının semptomatik tedavisi için : Nezle, grip, soğuk algınlığı, rinit, farenjit, sinüzit, bronşit, larenjit. Saman nezlesi, vazomotor rinit gibi üst solunum yolları alerjik hastalıklarının semptomatik tedavisinde kullanılır.


KONTRAENDİKASYONLAR


Prostat hipertrofisi, mesane çıkışında obstruksiyon, dar açılı glokom, akut astım hastalığı olanlarda ve Katarin içindeki aktif maddelere karşı hipersensitivitesi olanlarda kontrendikedir. Gebeliğin ilk üç ayında ve emziren annelerde kullanılmamalıdır.


UYARILAR/ÖNLEMLER


1- Böbrek, karaciğer fonksiyonları bozuk olanlarda ve alkol bağımlılığı olanlarda dikkatle kullanılmalıdır.

 

2- Klorfeniramin çocuklarda paradoksik eksitasyona neden olabilir. Bu nedenle 6 yaşından küçük çocuklarda ancak doktor tavsiyesiyle kullanılmalıdır.

 

3- Geriatrik hastalar antimuskarinik etkilere daha duyarlı olabilir. Katarin yaşlı hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.

 

Gebelik ve Laktasyonda Kullanımı : Gebelik kategorisi C’dir.

 

Katarin’in gebelik ve emzirme dönemlerinde kullanılmaması önerilir. Özellikle gebeliğin ilk üç ayında kesinlikle kullanılmamalıdır.

 

Araç ve Makine Kullanma Üzerine Etkisi :

 

Klorfeniramin Maleat, dikkat ve konsantrasyonda azalmaya ve reflekslerde yavaşlamaya yol açabileceğinden, motorlu taşıt ve makine kullananlar bu konuda uyarılmalıdır.


YAN ETKİLER/ADVERS ETKİLER


Uyuklama, çarpıntı, görmede bulanıklık, idrar yapma zorluğu, ağız kuruluğu, deri alerjisi, taşikardi, kulak çınlaması, mide yanması, fotosensitivite.

 

BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.


İLAÇ ETKİLEŞMELERİ


1)      Alkol, fenoltiazinler, trisiklik antidepresanlar klorfeniramin ile karşılıklı olarak merkezi sinir sistemi üzerindeki depresan etkiyi arttırırlar.

2)      Klorfeniraminin antimuskarinik etkisi atropin, amantadin, haloperidol, fenotiazinler, prokainamid, kinidin tarafından arttırılır.

3)      MAO inhibitörleri klorfeniramin’in antimuskariniik ve MSS depresan etkisini fazlalaştırır.

4)      Klorfeniramin sisplatin, paramomisin, salisilatlar ve vankomisin’in ototoksik etkisini maskeleyebilir.

5)      Kronik alkolizm ve hepatotoksik ilaç alanlarda parasetamol’ün hepatotoksisite riski artabilir.

6)      Hepatik enzim indükleyicileri (barbituratlar, primidon) parasetamol metabolizmasını hızlandırarak klinik etkinliğini azaltabilir.

 

Diagnostik Test Etkileşimleri :

 

Parasetamol alanlarda :
•Kan şekeri : Glukoz oksidaz/peroksidaz metoduyla, olduğundan düşük gözükür. Hekzokinaz/glukoz-6-fosfat dehidrogenaz metoduyla, olduğunun aynı gözükür.
•Serumda ürik asit : Fosfotungstat metoduyla, olduğundan yüksek gözükür
•Bendiromid testi sonuçları geçersizdir. Çünkü hem parasetamol hem bentiromid arilamin bileşiğine metabolize olarak bulunan p-aminobenzoik asit miktarını etkiler.
•Nitrosonaftol reaktifi ile yapılan idrarda kalitatif 5-hidroksiindolasetik asit (5 HİAA) testi yalancı pozitif sonuç verir. Kantitatif test etkilenmez.

Klorfeniramin alerjenlerle yapılan deri histamin testini etkileyerek yalancı negatif sonuç alınmasına yol açar. Test yapılacaksa Katarin 72 saat önceden kesilmelidir


SAKLAMA KOŞULLARI


Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

25°C’nin altındaki oda sıcaklığında ve rutubetten koruyarak saklayınız.


KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU


Büyükler için mutad doz günde 3 kere 1-2 kapsüldür. Günlük toplam maksimum doz 6 kapsüldür, bu dozun aşılmaması önerilir. 6-12 yaş arası çocuklarda 1 kapsül 8 saat ara ile günde 3 kere alınabilir. 6 yaşından küçük çocuklarda kapsül formu kullanılmaz.


DOZ AŞIMI


Hasta erken görülmüşse kusturulur veya midesi yıkanır. Küçük çocuklarda aspirasyon tehlikesine karşı tedbirli olmalıdır. Katartik (milk of magnesia) verilmesi faydalı olabilir. Daha sonra vakanın seyrine göre genel destekleyici ve semptomatik tedavi (i.v. sıvılar, oksijen) uygulanır. Hipotansiyon varsa vazopressörler kullanılabilir. Ancak adrenalin verilmemelidir. Tansiyonu daha da düşürür. Analeptikler kullanılmamalıdır, konvülsiyonlara sebep olabilir. Oral N-asetilsistein parasetamolun spesifik antidotudur.


TİCARİ SUNUM ŞEKLİ VE AMBALAJ İÇERİĞİ


KATARİN 15 ve 30 Kapsül, blister ambalajda


PİYASADA MEVCUT DİĞER FARMASÖTİK DOZAJ ŞEKİLLERİ


KATARİN Fort 20 Tablet, blister ambalajda KATARİN Pediatrik Şurup, 100 cc’lik cam şişede


Teb.org.tr açık erişim veri tabanı

Son güncelleme : 08.08.2015 07:30:16Kategori : İlaçlar Hakkında BilgilerLisans: Creative CommonsTelif Hakkı İhlali veya Uygunsuz İçerik Bildir »

Kategorideki Diğer Konular

Türkiye İlaç Firmaları

Türkiye'deki İlaç Firmaları Listesi Abbott İlaç A.Ş. Abdi İbrahim İla&cce...

Lansor 30 Mg 28 Kapsül

Lansor 30 Mg 28 Kapsül nedir niçin kullanılır , endikasyonları , yan etkileri nelerdir ,prospektüs b...

Etol Fort 400 Mg 14 Film Tablet

Etol Fort 400 Mg 14 Film Tablet nedir , niçin kullanılır , endikasyonları , yan etkileri nelerdir ,p...

Majezik 100 Mg 15 Film Tablet

Majezik 100 Mg 15 Film Tablet nedir , niçin kullanılır , endikasyonları , yan etkileri nelerdir ,pro...

Yorumlar

Uyarı :

Küfür , hakaret ve lanet söylemleri içeren yorumların yazılması yasaktır.Olumsuz yönde yazılan yorum ve öneriler genel ahlak ve nezaket yazım kurallarına uygun olmalıdır.Lütfen kurallara uyunuz.

Kategoriler

  • » Günlük Yaşam
  • » Kalori ve Diyet
  • » Tıbbi Terimler
  • » Genel Sağlık Bilgileri
  • » Hastalıklar
  • » İlaçlar Hakkında Bilgiler
  • » Vitaminler
  • » İlaç Etken Maddeleri
  • » Diğer
  • » Laboratuvar,Tahlil Konuları
  • Sağlık Kurumları

    Kastamonu İnebolu Devlet Hastanesi

    Dr. Atilla Gürsoy Cd 37500 İnebolu/Kastamonu

    Ankara Ulucanlar Göz Eğitim Ve Araştırma Hastanesi

    Ulucanlar Cad. No:59 Altındağ/ankara

    Çanakkale Yenice Devlet Hastanesi

    Kurtuluş Mah.Uzun Sok.No:16 Yenice/Çanakkale

    Dr. Nafiz Körez Sincan Devlet Hastanesi Toplum Ruh ve Sağlığı Merkezi

    Gazi Osmanpaşa Mahallesi, Şht. Adem Pamukçu Sk. No:10, 06932 Sincan/Ankara

    Malatya Akçadağ Şehit Gökhan Aslan Devlet Hastanesi

    Kültür Mahallesi, Ören Cd. No:2, 44600 Akçadağ/Malatya