Kanserden Koruyan Vitaminler ve Mineraller

Kanserden Koruyan Vitaminler ve Mineraller

Kanserden Koruyan Vitaminler ve Mineraller Nelerdir?


Kanserden Koruyan Vitaminler


A vitamini : Yeşil ve sarı sebze ve meyvelerde, A vitamininin ön maddeleri karotenoidler bulunur. Bunlar güçlü antioksidan özelliği taşırlar ve vücutta A vitaminine dönüşürler. Hayvansal besinlerde (karaciğer, süt yağı, yumurta sarısı gibi ) A vitamini bulunur. A vitamini ve özellikle A vitamininin ön maddesi karotenoidler kanserejen maddelerin etkisini azaltarak kanserin önlenmesinde etkindirler.
C vitamini : En fazla taze sebze ve meyvelerde bulunur. En çok C vitamini içeren besinler; kuşburnu, maydanoz, tere, roka ve diğer yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, yeşil sivri biber, turunçgiller, domates, çilek ve patates’tir. C vitamini vücuda alınan kanserojenleri etkisiz hale getirir.
B vitaminleri : Yeterli düzeyde alınmaları, bağışıklık sisteminin etkinliği için önemlidir. Vücudun savunma sistemi yeterli olunca kanser dahil pek çok hastalığa karşı vücut dirençli olur.
E vitamini : Başta bitkisel yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, özü alınmamış tahıllar, fındık, fıstık gibi kuruyemişler, kuru baklagiller olmak üzere çeşitli yiyeceklerde bulunur. Bazı toksik maddelerin etkilerini azalır, güçlü bir antioksidan olduğu için yağların ve hücrelerin oksidasyonunu önler.
D vitamini : Karaciğer, yumurta sarısı, süt ve süt ürünlerinde az miktarda bulunur. Günlük beslenme ile D vitamini gereksinmesi karşılanmaz. En iyi kaynağı güneştir.
Düzenli güneşle temas ile derideki ön maddeden D vitamini oluşur ve gereksinmeyi karşılar. Aşırı ve uzun süre güneş ışınları ile temas derinin yanması durumunda D vitamininin etkisi kaybolduğu gibi, deri kanseri riski de artar. Düzenli güneşten yararlanarak vücutta yeterli D vitamini oluşumunun sağlanması ve yeterli kalsiyum alımı kemik kanseri riskini azaltır.

Kanserden Koruyan Mineraller:


Selenyum : En çok su ürünlerinde ve kepeği ayrılmamış tahıl ürünlerinde bulunur. Dilyetle yeterli miktarda tüketimi kanserojenlere karşı koruyucudur.
Çinko : En zengin kaynakları, ay çekirdeği, su ürünleri, etler, mantar, yumurta ve kuru baklagillerdir. Yeterli düzeyde çinko alımı, A vitamininin etkisini ve savunma sistemini güçlendirerek kansere karşı koruyucudur.
İyot : En iyi kaynağı iyotlu tuzdur. İyot yönünden zengin besinler; balıklar ve mantardır. İyot eksikliği tiroit bezinde kanser oluşturma riskini de arttırabilir.
Molibden : Vücudun gereksinimi çok düşüktür. En zengin kaynakları; kurubaklagiller, kepekli tahıl ürünleri ve koyu yeşil yapraklı sebzelerdir.


Ayrıca Bakınız

Kansere neden olan mineraller;

Nikel : Hava ve suda bulunur. Aşırı alımı kansere neden olabilir.
Kurşun : Taşıtların egzozları, fabrika atıkları, boyalar en önemli kaynaklarıdır. Çevre kirliliği ile su ve besinlere geçerek vücuda alınır. En önemli kanserojenlerdendir.


Kadmiyum : Kentlerin kirli havasından ve fabrika atıklarından sulara ve besinlere karışarak vücuda alınır. Fazla alımı kanser oluşumuna neden olmaktadır.
Arsenik : Ani zehirlenmeler yaptığı gibi, az miktarlarda sürekli alımı deri ve akciğer kanser riskini arttırır. Fabrika atıkları ile hava, su ve besinlere karışarak vücuda alınır.
Asbest : Gemi, bina, taşıt, ev aletleri kaplamalarında önemli miktarda bulunur. Kaplamaların dökülmesiyle havaya yayılmakta, bu havanın solunmasıyla akciğer kanser riskini arttırmaktadır.

Son güncelleme : 29.08.2015 00:30:03Kategori : Genel Sağlık BilgileriLisans: Creative CommonsKaynakça

Sağlık Bakanlığı Halkı Bilinçlendirme Kitapçığı
Sağlık Bakanlığı Yayın No: 728
ISBN :  978-975-590-244-9

Telif Hakkı İhlali veya Uygunsuz İçerik Bildir »

Yorumlar

Uyarı :

Küfür , hakaret ve lanet söylemleri içeren yorumların yazılması yasaktır.Olumsuz yönde yazılan yorum ve öneriler genel ahlak ve nezaket yazım kurallarına uygun olmalıdır.Lütfen kurallara uyunuz.

Kategoriler

  • Günlük Yaşam
  • Kalori ve Diyet
  • Tıbbi Terimler
  • Genel Sağlık Bilgileri
  • Hastalıklar
  • İlaçlar Hakkında Bilgiler
  • Vitaminler
  • İlaç Etken Maddeleri
  • Diğer
  • Laboratuvar,Tahlil Konuları
  • Tıp Terimleri Sözlüğü
  • Beden Kitle İndeksi Hesaplama
  • Kategorideki Diğer Konular

    Bitki çayları zayıflatırmı?

    Bitki çayları zayıflatırmı , hangi bitkiler zayıflatır , karbonatlı su , alkali su , zayıflamak için...

    Kalbin Önemi Ve Özellikleri

    Kalbin Önemi Nedir? Özellikleri Nelerdir?Kalp, Hayati Bir OrganKalp, güçlü ve boşluklu bir kas olup,...

    MHRS randevu sisteminin faydaları nelerdir?

    MHRS randevu uygulamasının hizmete girmesiyle birlikte, sağlık sektöründe bir çok yenilikler ve kola...

    Histamin Nedir?

    Histamin : Özellikle akciğer, karaciğer sindirim sisteminde ve vücudun bir çok doku ve organlarında ...

    Kanserden Koruyan Vitaminler ve Mineraller

    Kanserden Koruyan Vitaminler ve Mineraller Nelerdir?Kanserden Koruyan VitaminlerA vitamini : Yeşil v...

    Kemik iliği nakli nedir?

    Kemik iliği nakli nedir? Nasıl yapılır? Bazı kan kanseri türlerinde ve aplastik anemi gibi k...

    Kalp hastalıkları ve diyabet ilişkisi

    Diyabet (şeker hastalığı) ve Kalp Damar Hastalıkları İlişkisi Diyabetli kişilerde mortalitenin yüzde...

    Detoks Çayı Nasıl Yapılır

    Detoks Çayı Nasıl Yapılır , Detoks Çayı Nasıl Hazırlanır , Detoks Çayı Tarifi Vücudumuzda bulunan za...